FAQ

FAQ-osioon on kerätty asiakaspalveluumme tulleita kysymyksiä ja niiden vastauksia.

Mitä Cid Managerilla tehdyt muutokset maksavat?

Voiko Cid-yritysnumeropalvelun SMS-komentoja (eli tekstiviestikomentoja) käyttää ulkomailta suomalaisesta matkapuhelinliittymästä?

Onko matkapuhelinliittymään kytketystä vastaajapalvelusta haittaa Cid-numeroiden käytölle?

Onko Vastausringin jonottaminen maksullista?

Miten Vastausringin puheluiden ohjaus toimii?

Miten Vastausringin jonotus toimii?

Mitä Cid Managerilla tehdyt muutokset maksavat?

Itsepalveluna tehdyt muutokset ovat ilmaisia.

Telian tekemät muutokset maksavat muutosmaksun, joka löytyy voimassa olevasta Cid-hinnastosta. Muutoskohtainen maksu on vuoden 2012 alussa 25 euroa.



Voiko Cid-yritysnumeropalvelun SMS-komentoja (eli tekstiviestikomentoja) käyttää ulkomailta suomalaisesta matkapuhelinliittymästä?

Kyllä. SMS-komennot lähetetään ulkomailta numeroon +35820123456.

Suomalaisesta matkapuhelinliittymästä ulkomailta lähetettävät tekstiviestit ohjautuvat suoraan ko. suomalaisen operaattorin Suomessa olevaan sanomakeskukseen. Viestien reititys ulkomailta Suomeen ei siis riipu ko. ulkomaan operaattorista.

Prime:n ja Pro:n tekstiviestikomentojen onnistumisen ehtona on, että lähettäjän matkapuhelinnumero on määritelty Cid Managerissa sen Cid-numeron "Mobiilinumeroksi", jota tekstiviestikomennoilla halutaan hallinnoida.

Vastausringin tekstiviestikomentojen onnistumisen ehtona on, että lähettäjän matkapuhelinnumero on lisätty ko. Vastausrinki-numeron (eli Cid-numeron, johon on kytketty tavoitettavuuspalvelu Vastausrinki) haltijan numerolistalle.



Onko matkapuhelinliittymään kytketystä vastaajapalvelusta haittaa Cid-numeroiden käytölle?

Matkapuhelinvastaajaan ohjautunut puhelu on Cid-yritysnumeropalvelun kannalta vastattu puhelu ja soittaja kuulee matkapuhelinvastaajasta tiedotteen (yleensä tiedote + ääniviestin jättömahdollisuus).

Cid-yritysnumeropalvelu ei vastaajaan ohjautumisen jälkeen enää pysty ohjaamaan puhelua Cid-ohjausketjun mukaisesti.

Erityisesti Vastausrinki-palvelua käytettäessä tästä on haittaa, sillä vastaajaan päätynyt puhelu ei ole mennyt asiakaspalvelijalle, eikä puhelua enää yritetä muihin Vastausrinki-ryhmän vastauspaikkoihin, joten soittaja ei saa yhteyttä asiakaspalveluun.



Onko Vastausringin jonottaminen maksullista?

Jonottaminen on maksullista. Jonottaminen maksaa soittajalle saman verran kuin Vastausrinkiin soittaminen ylipäätään. Jonotuksen alkaessa puhelu on siis jo kytkeytynyt Vastausrinkiin (Vastausrinki on "vastannut" puheluun) ja puhelun laskutus on käynnistynyt.



Miten Tavoitettavuuspalvelu Vastausringin puheluiden ohjaus toimii?

Vastausrinki yrittää yhdistää puheluita aktiivisen vastausryhmän vastauspaikkoihin yksi vastauspaikka kerrallaan. Puhelua kokeillaan ensimmäiseksi siihen vastauspaikkaan, joka on ollut pisimpään vapaana. Vapaana olo tarkoittaa aikaa, joka on kulunut kunkin vastauspaikan viimeisestä Vastausringin kautta tulleesta vastatusta puhelusta.

Jos ensimmäiseksi kokeillusta vastauspaikasta ei saada vastausta (eli vastauspaikka on joko varattuna tai sieltä ei vastata Vastausringin soittoajan puitteissa), puhelua kokeillaan seuraavaksi toiseksi pisimpään vapaana olleeseen vastauspaikkaan.

Näin puhelua kokeillaan vuorotellen jokaiseen aktiivisen ryhmän vastauspaikkaan, yksi kerrallaan.

Jos yksikään vastauspaikka ei vastaa, puhelu siirretään aktiivisen ryhmän asetuksista riippuen joko ryhmän ylivuotonumeroon tai jonoon.

Ylivuoto:

Ylivuotonumero on sekin tavallinen puhelinnumero, johon Vastausrinki yrittää yhdistää puhelua. Jos ylivuotonumerostakaan ei vastata, puhelu päättyy.

Jonotus:

Jonotuslogiikka on kuvattu tarkemmin alempana erillisen kysymyksen vastauksessa.

Erityishuomioita:

1. Vastausringin aikakirjanpito toimii täsmällisesti vain silloin, kun vastauspaikkoihin tulevat puhelut tulevat Vastausrinki-numeron kautta.

Jos Vastausringin vastauspaikaksi määriteltyyn liittymään soitetaan ohi Vastausringin suoraan liittymänumeroon (lanka- tai matkapuhelinnumero), Vastausrinki ei rekisteröi tällaista puhelua Vastausringistä vastatuksi puheluksi ja näin kyseisen vastauspaikan vapaanaoloaikatieto ei päivity. Toisin sanoen vastauspaikka näyttää Vastausringin kirjanpidossa olleen kauemmin vapaana kuin todellisuudessa.

2. Jos Vastausringin vastauspaikaksi määriteltyyn liittymään soitetaan ohi Vastausringin suoraan liittymänumeroon (lanka- tai matkapuhelinnumero), Vastausrinki ei näe vastauspaikan tilamuutoksia. Vastausrinki ei saa verkosta tietoa siitä, että tällä tavoin varattuna ollut liittymä vapautuu. Tällä on merkitystä jonotustilanteissa.

3. Jos Vastausringin vastauspaikaksi määritellystä liittymästä soitetaan ulospäin, Vastausrinki ei näe vastauspaikan tilamuutoksia. Vastausrinki ei saa verkosta tietoa siitä, että tällä tavoin varattuna ollut liittymä vapautuu. Tällä on merkitystä jonotustilanteissa.

4. Vastausrinkiin ei pidä määritellä vastauspaikoiksi sellaisia matkapuhelinliittymiä, jotka ovat kiinni tai kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Vastausringin aikakirjanpidossa tällaiset liittymät näyttävät olleen jatkuvasti pisimpään vapaana, kun niiden vapaanaoloaikatieto ei päivity Vastausringin kirjanpidossa ollenkaan. Niinpä Vastausrinki kokeilee Vastausrinkiin tulevien puheluiden yhdistämistä ensin näihin vastauspaikkoihin, mikä aiheuttaa soittajan kannalta turhan viiveen puheluun vastaamiseen. Oikeasti vastausvalmiina oleviin vastauspaikkoihin yhdistämistä kokeillaan vasta näiden turhien kokeilujen jälkeen.

Lisäksi jos matkapuhelinliittymään ei ole kytketty matkapuhelinvastaajaa, soittaja kuulee kiinni tai kuuluvuusalueen ulkopuolella olevaan matkapuhelinliittymään yhdistettäessä verkon tiedotteen "Tavoittelemaanne numeroon ei saada yhteyttä…" tms. ja luulee puhelun tulleen "vastatuksi", eikä välttämättä osaa jäädä odottamaan, että Vastausrinki kokeilisi Vastausringin soittoajan kulumisen jälkeen seuraavaan vastauspaikkaan. Soittajan näkökulmasta puhelu siis epäonnistuu.

Vastausrinki toimii kaikin puolin hyvin silloin, kun aktiivisen vastausryhmän vastauspaikkoina oleviin liittymiin tulevat puhelut ovat tulleet Vastausrinki-numeron kautta. Vastausringin vastauspaikkoihin kannattaa lisätä vain sellaisia puhelinnumeroita, joissa todella vastataan Vastausrinkiin tuleviin puheluihin.



Miten Tavoitettavuuspalvelu Vastausringin jonotus toimii?

Vastausrinki laittaa rinkiin tulevan puhelun jonoon, jos Vastausrinki-numeron asetuksissa on kytketty jonotus päälle ja jos yksikään aktiivisen vastausryhmän vastauspaikka ei vastaa puheluun puheluiden ohjauksen kokeilukierroksella.

Toisin sanoen jos Vastausringin perustoiminnan avulla (kuvattu ylempänä edellisen kysymyksen vastauksessa) ei saada puheluun vastausta ja jonotus on Vastausringin asetuksissa päällä, puhelu ohjataan jonoon.

Jonon syntyessä eli ensimmäisen puhelun siirtyessä jonoon tehdään ns. pakkosyöttö eli puhelua yritetään vielä kerran perustoiminnan mukaisesti kaikkiin vastauspaikkoihin ja vasta tämän jälkeen aloitetaan jonotus.

Jonotuksen alkaessa soittajalle kerrotaan jonotuksesta ja tämän jälkeen hänelle soitetaan jonotusmusiikkia jonotuksen ajan. Ilmoitusta jonossa olemisesta ei toisteta, soittaja kuulee ilmoituksen vain kerran.

Puhelu laitetaan automaattisesti odottamaan jonossa oletusodotusajan eli 80 sekuntia, minkä jälkeen puhelua yritetään taas perustoiminnan mukaisesti yhdistää vastauspaikkoihin. Jos yhdistäminen ei edelleenkään onnistu, jonotus jatkuu uuden oletusodotusajan.

Jonotuslogiikka toimii FIFO-periaatteella (First In, First Out): ensimmäisenä jonoon siirretty puhelu pysyy jonon ensimmäisenä, kunnes puhelu saadaan yhdistettyä vapaaseen vastauspaikkaan tai kunnes soittaja katkaisee puhelun. Seuraavat jonoon siirretyt puhelut pysyvät jonossa siihen asti, kunnes ne pääsevät jonon ensimmäiseksi ja puhelu saadaan lopulta yhdistettyä vapaaseen vastauspaikkaan.

Jonotuksen maksimikesto on 45 minuuttia. Tämän ajan kuluttua Vastausrinki katkaisee puhelun.

Jos vastauspaikka on ollut varattuna (Varattu-tila) ja puhelu on siirretty jonoon:

Vastausrinki osaa yhdistää jonosta Varattu-tilaiseen vastauspaikkaan heti, kun Varattu-tila vapautuu eli toinen puhelu päättyy. Oletusodotusaikaa ei tällöin odoteta loppuun asti, vaan puhelu yhdistetään vapautuneeseen vastauspaikkaan.

Edellytyksenä tämän toiminnan onnistumiselle on se, että vastauspaikka on varattuna Vastausrinki-numeron kautta tulleen puhelun vuoksi.

Jos Vastausringin vastauspaikaksi määriteltyyn liittymään soitetaan ohi Vastausringin suoraan liittymänumeroon (lanka- tai matkapuhelinnumero), Vastausrinki ei saa tällaisen puhelun päättymisen jälkeen tietoa Varattu-tilan vapautumisesta, eikä osaa yhdistää puhelua heti vapautumisen jälkeen ko. vastauspaikkaan. Tällöin vastauspaikkaa käsitellään Ei vastaa –tilan mukaisesti.

Jos vastauspaikka ei ole vastannut (Ei vastaa –tila) ja puhelu on siirretty jonoon:

Ei vastaa = Vastauspaikasta ei vastata Vastausringin asetuksissa määritellyn soittoajan kuluessa.

Mikäli vastauspaikka on ollut varattuna muuten kuin Vastausringin kautta tulleen puhelun vuoksi, Vastausrinki käsittelee vastauspaikkaa Ei vastaa –tilan mukaisesti. Vastausringin näkökulmasta vastauspaikka voi siis olla Varattu-tilassa vain silloin, kun siihen on tullut puhelu Vastausrinki-numeron kautta.

Vastausringin jonotus toimii kaikin puolin hyvin silloin, kun aktiivisen vastausryhmän vastauspaikkoina oleviin liittymiin tulevat puhelut ovat tulleet Vastausrinki-numeron kautta. Vastausringin vastauspaikkoihin kannattaa lisätä vain sellaisia puhelinnumeroita, joissa todella vastataan Vastausrinkiin tuleviin puheluihin.